Kozí sýry

Kurz pro kozy, kozí sýry a všechny, kteří je chtějí dělat!

Víme, že kozy dají práci, potřebují naší trpělivost a jejich mléko je právě o to cennější.

 

Kozích sýrů je mnoho druhů. Mají své zástupce od čerstvých sýrů, přes plísňové chuťovky až k bochníkům.
Rozhodně zboříme mýtus o tom, že z kozího mléka něco nejde. Na druhou stranu budeme respektovat skvělé vlastnosti kozího mléka a řekneme si, co je typické a vhodné z něj dělat.
 
Vezmeme to od začátku, od vlastností kozího mléka, postupy při očkování kultur a předezrání mléka, sýření včetně dávkování syřidla. Krájení, formování, odkapávání, tvar a velikost, teploty, časy, solení atd. To vše má vliv na výsledek našeho snažení. Nakonec samozřejmě fáze zrání a v něm zase otáčení, teploty, čas, ošetřování ... není toho zrovna málo :-).
 

Nebudu psát názvy tradičních nebo typických sýrů, to není podstatné, ty už jsou mnohokrát zmíněny v popisech ostatních kurzů. Svoje sýry si potom pojmenujete, jak chcete. Třeba Popelavá Lady nebo Parmazán z kozy Lízy. Důležitá je kvality, aby svá jména mohly nosit s hrdostí.

3.800,- Kč

Přihlásit se na kurz

Výroba sýrů 1 - základy pro všechny sýry

Výroba sýrů 2

Tažené, pařené a nakládané sýry

Tvrdé a polotvrdé sýry

Měkké, zrající a plísňové sýry

Sýry 4 dny - komplet

Sýry doma a další výrobky z mléka